q
Neus Morera | WINTER IS GOING AWAY
16356
post-template-default,single,single-post,postid-16356,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_menu_slide_with_content,width_470,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

WINTER IS GOING AWAY

WINTER IS GOING AWAY

Ja ha arribat la calor, no se si definitivament, però les tortugues que hivernaven comencen a asomar el nas.
Durant la hivernació han passat dos coses importants que poden tenir repercusions greus en aquest moment:
  • Immunodepresió: Durant la hivernació el sistema immunitari de les tortugues es troba ralentitzat per les baixes temperatures; quan la temperatura comença a pujar, es produeix l’activació del sistema immunitari, però sovint aquesta es produeix més lentament que la proliferació dels agents infecciosos. Aquest desfase fa que moltes tortugues patisquen malalties infeccioses com la micoplasmosi o l’herpesvirus en els mesos posteriors a la hivernació.
  • Deshidratació: Durant la hivernació es produeix una important pèrdua d’aigua al cos de les tortugues. Si a l’hora d’entrar a hivernar l’estat d’hidratació no era adequat, la deshidratació que ve després pot arribar a tenir conseqüències importants com ara la insuficiència renal o la gota. Sovint la simptomatologia apareix al cap d’un o dos mesos, per això es molt important corregir la deshidratació en quant desperten. La millor manera és fer banys d’aigua tèbia dos cops al dia fins que comencen a menjar; després es poden anar espaiant (un cop al dia, tres o quatre cops la setmana, etc).
Les visites de salut de tortugues després de la hivernació s’han de centrar en el control del pes (normalment es perd sobre un 1% del pes), l’aparició de símptomes de malalties infeccioses i en l’establiment, si cal, de pautes adequades per recuperar les pèrdues hídriques.
És interessant fer anàlisis de sang en aquest moment. Per una banda, cal recordar que en quelonis l’època de l’any en que ens trobem afecta els valors hematològics, especialment en el cas de la hivernació, pertant cal ser curosos a l’hora d’interpretar els resultats com a normals o patològics. Per una altra, tenir una base de dades de resultats sanguinis per un pacient concret a l’eixida de la hivernació ajuda a fer aquesta interpretació.
La visita post-hivernació complementa la pre-hivernació, que serveix per descartar malalties que podrien comprometre la supervivència de la tortuga durant la hivernació i controlar la càrrega parasitària.

Recomanes fer visites de salut per tortugues post-hivernació o només pre-hivernació?

No Comments

Post A Comment