q
Neus Morera | Obrir el focus
16115
post-template-default,single,single-post,postid-16115,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_menu_slide_with_content,width_470,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Obrir el focus

Obrir el focus

Sovint, en l’exercici de la medicina d’animals exòtics, tenim casos en què anem perduts, perquè els símptomes no quadren amb res del que s’ha publicat; o bé sospitem d’una malaltia però no la podem testar perquè no existeix cap prova per fer-ho; o potser ja tenim un diagnòstic fet però el tractament està descrit per gossos i gats, o no s’han publicat dosis d’aquell fàrmac per l’espècie que ens ocupa.

Segur que, si no t’has trobat encara en aquesta situació i treballes en aquest camp, t’hi trobaràs tard o d’hora.

Què podem fer en aquestes situacions?

Eixir dels exòtics, ampliar el focus. Que una malaltia, prova o tractament no estiga descrita en la bibliografia per una espècie exòtica no vol dir que no puga existir, o diagnosticar-se o tractar-se. Ni tan sols vol dir que no l’haja vist abans ningú, només que no s’ha publicat cap cas. Així, es pot

Revisar la bibliografia de gossos i gats, animals de laboratori i animals de granja, però també de medicina humana. Si els animals són models de malaltia en humans, els human també ho poden ser per veterinària.

Intentar adaptar una prova dissenyada per una altra espècie al nostre pacient, si no n’hi ha cap. A vegades només cal adaptar un equip, per exemple, les resonàncies que es fan en conills amb bobines de genoll de medicina humana (si vols veure de què parle, punxa ací).
Buscar fàrmacs similars amb dosi coneguda per l’espècie, adaptar tècniques quirúrgiques descrites a altres espècies.
Inventar, innovar: Si no existeix el que necessitem, ens ho podem inventar; si les causes que fins ara explicàven una patologia no s’apliquen al nostre cas, potser hi ha d’altres. Instrumental, tècniques, abordatges, etc. cal tenir la ment oberta per millorar les coses que ja s’han fet, per veure les que no s’havien vist (com ara el coronavirus sistèmic de les fures, ací) . Les malalties emergents a vegades ja estàven ahi i només quan les busques comencen a aparéixer.
En medicina d’exòtics encara queden moltes coses per descobrir i aprendre, i si ens limitem al que ja hi ha descrit mai podrem descobrir coses noves. I, entre nosaltres, no és això el més divertit de la nostra professió?

Què fas tu quan te trobes en aquestes situacions? Comparteix la teua experiència als comentaris!

No Comments

Post A Comment