q
Neus Morera | DESFENT MITES: “GOLDIE” NO MENJA (NOMÉS) ESCATES
16051
post-template-default,single,single-post,postid-16051,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_menu_slide_with_content,width_470,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

DESFENT MITES: “GOLDIE” NO MENJA (NOMÉS) ESCATES

DESFENT MITES: “GOLDIE” NO MENJA (NOMÉS) ESCATES

El peix daurat o carpí (Carassius auratus) és l’espècie de peix que més freqüentment es manté com a mascota. A més de la gran quantitat de varietats en quant a formes i colors, que els fa molt atractius, són animals que poden viure més de 10 anys i que arriben a tenir un lligam especial amb els propietaris.
L’espècie es va obtenir per la selecció dels individus de color roig o taronja que s’obtenien accientalment en la cria de diferents espècies de carpa asiàtica a la Xina, entre els segles III i V (Dinastia Jing).
Es tracta d’una espècie omnívora, i si bé no s’han concretat els requeriments nutricionals per aquesta espècie com a mascota, si que hi ha informació sobre especies properes (la carpa comú, Cyprinus carpio) i s’han publicat treballs referents a la seua cria intensiva (pertant orientats a optimitzar el creixement i èxit reproductiu que no la salut o la longevitat).
Aquesta manca d’informació i el fet de que no s’hagen establert els nivells de digestibilitat dels diferents nutrients per les espècies ornamentals dificulta la formulació de dietes completes, tal i com es fa amb gossos i gats.
L'aliment natural potencia el color, incrementa el valor nutricional de la dieta i proporciona enriquiment nutricional als peixos
Per aquest motiu, es recomana combinar més d’una marca d’aliment i a més suplementar sempre que siga possible amb aliment natural: Espirulina, enciam i altres fulles verdes, pèssols sense la pellofa, hortalisses bullides, Daphnia, Artemia, larves de mosquit, etc.
L’aliment natural potencia el color, incrementa el valor nutricional de la dieta i  és una manera de proporcionar enriquiment nutricional als peixos.
El menjar comercial dels peixos hauria de tenir forma de pellet o extrusionat, ja que s’ha demostrat que els flocs perden ràpidament les vitamines hidrosolubles (fins el 90% de cianocobalamina en 30 segons!!!, Pannevis 1994). A més els carpins no s’alimenten a la superfície de forma natural, sino que mengen el que tenen al davant; alguns autors han relacionat aquest tipus de producte amb els problemes de bufeta natatòria en l’espècie.
Les dietes comercials per peixos no tenen data de caducitat, per això es recomana descartar l’aliment al cap de 6 mesos (3 segons alguns autors).
flakes

Consells per l’administració de l’aliment

  1. Com que no tenen estòmac, millor oferir aliment almenys dos cops al dia.
  2. A més temperatura (per exemple, a l’estiu) més aliment consumiran.
  3. Cal administrar una ració que s’haja consumit en un màxim de 5 minuts.
  4. Cal reduir aquesta ració si queda menjar sense consumir.
  5. Cal incrementar la ració si el/s peix/os està/n prim/s (abdomen enfosat, pèrdua de massa muscular dorsal).
L’edat i tamany del peix, la disponibilitat d’aliment natural, la temperatura i el tipus de dieta són factors que afecten a la quantitat i freqüència d’aliment que necessita un carpí.
Si vols llegir més sobre el tema, trobaràs un article sobre nutrició de peixos ornamentals en aquest enllaç (text en castellà).

Tens algun altre mite per desfer? Posa-ho als comentaris a veure si ho aconseguim!

No Comments

Post A Comment